Rakoczı Müzesi Türk Macar Dostluğunun Simgesi

Rakoczı Müzesi Türk Macar Dostluğunun Simgesi, Tekirdağ’ın kültürel gezi yerleri arasında ilk sıralarda Rakoczi Müzesi’ni sayabiliriz. Peki müze nerededir? Rakoczi kimdir? Bu yazımızda sizlere müze hakkında bilgi vereceğiz.


Tekirdağ Barbaros Caddesi üzerinde eski bir Türk evi olan bina, 1676-1735 yılları arasında yaşayıp, son yıllarını Tekirdağ’da geçiren Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II.Rakoczi Frençh’in anılarına ithafen son 15 yılını geçirdiği Tekirdağ’da, 1982 yılında ,Macar Hükümeti tarafından müze olarak düzenlenmiştir. Türk-Macar dostluğunu simgeleyen müzede Rakoczi’nin ve ailesinin eşyaları , Türk-Macar ilişkilerini güçlendirmek adına iki ulusun halk sanatlarındaki beraberliklerini simgeleyen eserler sergilenmektedir.Bu müze yarısı Macarlar olmak üzere, her yıl oldukça fazla misafir ağırlamaktadır.
Osmanlı’ya sığınan Macar prensinin Tekirdağ’da güvenle yaşadığı ev, Osmanlı’nın güvenilirliği ve misafirperverliğinin sembolü olarak günümüzde müze olarak korunuyor.
Rakoczi, 1717’de Gelibolu’dan Trakya’ya geldi, Edirne ve İstanbul’daki geçici ziyaretlerinin ardından 1735 yılından itibaren ölümüne kadar Tekirdağ’daki evde huzurla ve güvenle yaşamıştır.
Ölümünden sonra cenazesi bugünkü Slovakya’nın Kösice kentine bağlı Borsi kasabasına götürüldü.

Başka bir değişle,

II. Ferenc Rákóczi’nin konuk evi ve yemek yenilen konağı bugün Rákóczi Müzesi olarak hizmet vermektedir. Tarih içinde pek çok değişikliğe uğrayan bina üzerindeki mülkiyet haklarını, Macar Kültür Bakanlığı 1906 yılında yani Rákóczi’nin küllerinin Macaristan’a taşınması tarihinde iade etmiştir. Evin içindeki iç süslemeler de sökülmüş ve bu süsler sandıklara konarak Kassa şehrine taşınmıştır. Bu süsler 1940 yılında Kassa’daki Rodostó (Tekirdağ) evine yerleştirilmiştir. Tekirdağ’daki evi ise yok olmaktan kurtaran elçi Tahy László’dur.

Enkaz halindeki binanın, satın alınmasının ardından István Möller’in ön hazırlıkları ve Imre Gridi Papp tarafından hazırlanan planlar doğrultusunda restore edilmiş ve 1933 yılında başbakan Gyula Gömbös’ün resmi Türkiye ziyareti esnasında açılışı yapılmıştır. Macar Ulusal Müzesi binada ilk sergisini 1968 yılında açmış ve bu sergi aradan geçen yıllar içinde pek çok kez yenilenmiştir. Rákóczi Müzesi, şehrin hayatında önemli bir yer tutmaktadır ve bu süreçte oradaki fahri konsolos Erdoğan Erken’in ve Tekirdağ Macar Dostluk Derneği başkanı, İzzet Güneş Gürseler’in payı çok büyüktür. Müzenin girişindeki ahşap Sekel kapısının açılışı 2007 senesinde, duygusal bir ortamda gerçekleştirildi.